Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Häpeämisen aika on ohi!

"Kun ajattelee mitä kaikkea naisen kehon pitää hänen elinaikanaan tehdä, alkaen raskaudesta ja synnytyksestä, jatkuen vaihdevuosiin, kaikkia niitä nousuja ja laskuja - siinä  kaikessa on voimaa. Mutta meidät opetettiin häpeämään. Ja olemaan yrittämättä ymmärtää koko asiaa edes oman itsemme vuoksi, jälkipolvien auttamisesta puhumattakaan."

Michelle Obama podcastissaan.
Kuuntele jakso Spotifyssa

Nyt on aika opetella ymmärtämään

Vaihdevuodet ovat luonnollinen siirtymävaihe, jossa naisen munasarjojen toiminta vähitellen lakkaa ja estrogeenituotanto alkaa vähentyä.

Vaihdevuodet jaetaan seuraaviin osiin:

Premenopaussilla eli esivaihdevuosilla tarkoitetaan vaihdevuosia edeltävää alkaa. Naisen hedelmällisyys on parhaimmillaan 20-30 vuotiaana. Sen jälkeen munasarjat alkavat vähitellen laiskistua. Ovulaatiota ei enää tapahdu joka kuukausi eikä hedelmöittyminen ole enää itsestäänselvää. Kuukautiskierto saattaa muuttua epäsäännöllisemmäksi. PMS-oireet voivat pahentua.

Perimenopaussi alkaa naisen ollessa nelikymppinen. Estrogeenin tuotanto alkaa vähentyä ja siitä aiheutuu oireita, joita kutsutaan vaihdevuosioireiksi, kuten kuumat aallot, mielialavaihtelut ja unettomuus. Kuukautiskierto muuttuu yhä epäsäännöllisemmäksi.

Oireet ovat pahimmillaan ennen menopaussia ja juuri sen jälkeen.

Menopaussi on alkanut kun viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi.

Postmenopaussi on menopaussin jälkeinen aika. Pahimmat oireet ovat takana mutta estrogeenin puute lisää riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, Alzheimerin tautiin ja osteoporoosiin. Osalla naisista perimenopaussioireet, erityisesti hikoilu ja unettomuusongelmat, jatkuvat vielä vuosia, jopa loppuelämän.

Mistä tietää, että vaihdevuodet ovat alkaneet?

Ja mitä silloin pitää tehdä? 

OTA SELVÄÄ

Tähän mennessä oireista on tunnistettu ainakin 35. Lue, mitä ne ovat. Ja muista, että oireilu alkaa jo kun vielä on kuukautiset eikä lopu niiden päättymiseen.

 

Lue lista

Mitä oireille voi tehdä?

Vaikeisiin oireisiin on saatavilla hormonikorvaushoitoa. Oireita voi helpottaa myös kohtuullisella liikunnalla,  hormonitoimintaa tukevalla ruokavaliolla, levolla ja aivan erityisesti stressinhallinnalla. Myös asennoituminen tähän naisen elämän käännekohtaan on ratkaisevaa ❤️‍🔥

Auttavatko yrtit ja luontaistuotteet?

Ovatko luontaistuotteet huuhaata? Vai voisiko niistä olla apua? Lue Neuvolan selvitys asiasta.

LUE ARTIKKELI

Voiko meditoinnista olla todella hyötyä?

Viileät vaihdevuodet- valmennuksemme meditaatiostudio on saanut kiitosta. Mindfulness, eli tietoisuustaidot, ovat olleet tutkijoiden mielenkiinnon kohteena, sillä harjoittelulla näyttää olevan suotuisa vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen. Mutta onko niillä todella vaikutusta vaihdevuosioireiden hallinnassa?  Lue Mayo Clinicin artikkeli asiasta.

Lue artikkeli

Haluatko hetkeksi irti koronauutisista ja arjen hässäkästä?  Laita kuulokkeet korville, hakeudu hiljaiseen paikkaan ja meditoi hetki Katin kanssa. 

Meditoi

Kuuntele Katin ja gynekologi Maija Kajanin keskustelu Sari Valton radio-ohjelmassa (YLE 9.2.2021).

KUUNTELE OHJELMA

Lue gynekologimme Leena Väisälän ja toimittaja Leeni Peltosen opas virtaaviin vaihdevuosiin.

 

OSTA KIRJA

Miksi vaihdevuosista pitää puhua?

Tähän vastaa valmentajamme Kati yleisönosastokirjoituksessaan Helsingin Sanomissa näin:

Viisikymppinen ei ole millään muotoa vanha.

HS 26.12.2020

OLEN viime aikoina havainnut kummallisen ilmiön: naiset häpeävät vaihdevuosia. Monet kokevat ne niin kiusalliseksi asiaksi, että he eivät halua kuulla niistä puhuttavankaan.

Eräs nainen kertoi minulle pahoittaneensa mielensä saatuaan Facebookissa mainoksen vaihdevuosivalmennuksesta. ”Olenko minä muka jo siinä iässä”, hän parahti. Hän on viisikymppinen.

Tämä suhtautumistapa saattaa osaltaan johtua siitä, että tästä naisen elämän eräästä – mutta ei ainoasta – käännekohdasta tiedetään yllättävän vähän.

(Lue koko kirjoitus täältä)

Kuuntele toimittaja Hanna Sumarin ja Kati Reijosen keskustelu Kuumat aallot -podcastissamme. Tässä keskustelussa Hanna lataa suorat sanat elämästään vaihdevuositunnelissa.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.