Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Vaihdevuosien 35 oiretta

Vaihdevuosioireiden tiedetään johtuvan estrogeenitasojen heittelystä ja laskemisesta mutta tarkkaan ei tiedetä, miksi tästä seuraa esimerkiksi kuumia aaltoja. Tarkkaanhan ei tiedetä edes sitä, miksi munasarjat päättävät jäädä eläkkeelle juuri naisen elämän tuossa vaiheessa.

Homo sapienshan on ainoa nisäkäs ryhävalaan lisäksi, joka jatkaa eloaan lakattuaan lisääntymästä.

Vaihdevuosioireita on tunnistettu ainakin seuraavat 35: 

 1. Epäsäännölliset kuukautiset ja vuotohäiriöt. Monelle tulee yllätyksenä se, että vaihdevuosien aikana on vielä kuukautiset. Perimenopaussi, menopaussia edeltävä 5-10 vuoden ajanjakso on kuitenkin se, jolloin monet kokevat pahimmat oireensa. Menopaussi on tilanne, jossa kuukautiset ovat olleet poissa vuoden. 
 2. Kuumat aallot. Jostain syystä hormonitasojen lasku aiheuttaa kehon lämpötilan nousua, jota keho yrittää laskea hikoilemalla.
 3. Emättimen kuivuus eli atrofia. Emättimen limakalvo paitsi kuivuu, myös ohenee ja seurauksena kipua, virtsaongelmia ja seksivaikeuksia.
 4. Emätintulehdukset. Alapään estrogeenin väheneminen ilmeisesti vaikuttaa PH-tasoihin ja tekee sen emäksisemmäksi. Seurauksena voi olla hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi eli bakteeriperäinen tulehdus. 
 5. Virtsankarkailu. Syy on lantionpohjan lihasten heikkeneminen ja alapään kuivuminen. Virtsankarkailua esiintyy usein painavia tavaroita nostettaessa tai hyppivissä liikkeissä.  Lantionpohjaa vahvistava treeni on siksi paikallaan. Lue siitä lisää täältä.
 6. Virtsaputken oireyhtymä. Johtuu alapään limakalvojen kuivumisesta ja ohenemisesta. Aiheuttaa kipua joka muistuttaa virtsaputkentulehdusta. Apuna paikallinen estrogeenihoito (esim. Vagifem) ja/tai liukuvoiteet (myös kookosöljy saattaa auttaa) ja runsas veden juominen.
 7. Mielialavaihtelut. Miksi estrogeenin väheneminen vaikuttaa mielialaan, sitä ei täysin tiedetä. Kyse on samantyyppisestä oireiluista kuin puberteetissa ja PMS:n aikana. Johtuu serotoniinitasojen laskusta.
 8. Masennus. 
 9. Paniikkihäiriöt. 
 10. Ärtyneisyys. 
 11. Turvotus. 
 12. Rintojen arkuus. Tyypillistä perimenopaussin alussa.
 13. Painonnousu. Aineenvaihdunta hidastu. Rasvaa alkaa kertyä reisiltä ja lantiolta vatsanseudulle, mistä aiheutuu tyypillinen vaihdevuosipömppis. Sitä pahentaa vielä monelle tyypillinen kuntouttamatta jäänyt vatsalihasten erkauma. Lue siitä lisää täältä.
 14. Haluttomuus. Toisaalta joidenkin naisten libido virkistyy vaihdevuosissa.
 15. Päänsärky. Toisaalta tässäkin on suurta vaihtelua. Esimerkiksi joidenkin naisten migreeni saattaa helpottaakin.
 16. Nivelkivut. Estrogeeni vaikuttaa kollageenin tuotantoon ja se taas niveliin, ihoon ja hiuksiin. Keho myöskin kuivuu, mikä sekin vaikuttaa nivelten notkeuteen.
 17. Suun kuivuus. Estrogeenin väheneminen kuivattaa elimistöä yleisesti ja limakalvoja erityisesti.
 18. Ienongelmat. Sylkeä erittyy vähemmän mikä voi johtaa hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksiin. Myös metallinmaku suussa on tyypillistä
 19. Ruuansulatusvaivat.  Esimerkiksi lmavaivat, turvotus, ummetus ovat yleisiä. Syynä saattaa olla stressihormoni kortisolin lisääntyminen estrogeenin vähetessä.
 20. Kuiva iho. Kollageenin tuotanto vähenee ja se johtaa ihon kuivumiseen.
 21. Ahdistuneisuus. Kolmannes naisista tuntee ahdistuneisuutta vaihdevuosien aikana. Saattaa osittain johtua vaikeudesta hyväksyä tätä kehon muutosvaihetta ja ikävaihettaan.
 22. Sormien ja varpaiden kihelmöinti ja puutuminen. Laskevat hormonitasot ilmeisesti vaikuttavat keskushermostoon ja tästä aiheutuu tuntemuksia
 23. Yöhikoilu.
 24. Unettomuus. Johtuu yleensä yöhikoilusta ja kuumista aalloista, ahdistuksesta ja mielessä pyörivästä ajatusrallista.
 25. Keskittymisvaikeudet. Puhutaan “menoaivoista” (meno brain) jolla tarkoitetaan vaihdevuosille tyypillistä aivosumua. Syy tähän on epäselvä
 26. Huimaus.
 27. Väsymys.
 28. Hiusten oheneminen. Johtuu kollageenin vähenemisestä. 
 29. Muistiongelmat. Estrogeeni vaikuttaa myös aivojen toimintaan. 
 30. Kynsien lohkeileminen. Keratiinia muodostuu vähemmän estrogeenitasojen laskettua.
 31. Lihasten kireys. Saattaa olla yhteydessä stressiin ja stressihormoni kortisolitasojen nousuun.
 32. Suonenvedot. Estrogeenin lasku haittaa magnesiumin imeytymistä.
 33. Ihon tuoksun muuttuminen. Yhteydessä hikoiluun ja muutoksiin aineenvaihdunnassa.
 34. Allergiat. Sukuhormonit vaikuttavat vastustuskykyyn ja niiden tasojen laskeminen saattaa herkistää kehoa uusille allergeeneille.
 35. Sydämentykytys ja rytmihäiriöt. Syynä saattaa olla se, että laskevat estrogeenitasot häiritsevät hermosolujen toimintaa.

Lista muokattu tästä artikkelista.

Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.