Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Miten Naisten neuvola syntyi?

Naisten neuvolan tarina ulottuu Nordic Fit Maman perustajan Riina Laaksosen saamiin yhteydenottoihin naisilta, jotka kärsivät raskauksien aiheuttamista vaivoista (kuten vatsalihasten erkauma ja siitä seuraavat selkäkivut ja pömppämaha sekä lantionpohjan lihasten heikkoudesta johtuva virtsankarkailu ja laskeumat) vuosia,  jopa vuosikymmeniä synnytysten jälkeen.

Nordic Fit Mama oli siihen mennessä keskittynyt vain raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten hyvinvointiin mutta aloimme miettiä omaa valmennusta yli 45-vuotiaille naisille.

Vaihdevuodet tulivat kuvaan mukaan itsestään, kun aloimme tutkia tämän ikäryhmän terveys- ja hyvinvointihaasteita.

Havaitsimme yllätykseksemme, miten vähän tästä naisten elämän eräästä käännekohdasta tiedetään ja ymmärretään.

Ja mikä vielä hämmästyttävintä: miten vähän siitä halutaan tietää.

Huomasimme, että koko ilmiötä peittää kummallinen häpeän verho. 

Esimerkiksi äidit eivät puhu asiasta tyttärilleen. Tästä asiasta keskusteltiin taannoin esimerkiksi Afterwork-podcastissa, jossa valmentajamme Kati oli vieraana. Voit kuunnella sen tästä.

Häpeän ja epätietoisuuden takia naiset eivät saa apua eivätkä ymmärrystä niihin moniin oireisiin, joista he kärsivät. Lue tästä lisää oireista. 

Vaihdevuosista elää monenlaisia myyttejä, kuten, se, että ne alkavat jotenkin yhtäkkiä kun ollaan viisikymppisiä ja sen jälkeen muututaan mummoiksi, joilla ei ole enää tulevaisuutta ja joita ei oteta vakavasti.

Vaihdevuodet ovat prosessi, joka alkaa jo nelikymppisenä (joskus jopa aikaisemmin) ja jonka jälkeen nainen elää keskimäärin vielä ainakin 30 vuotta. 

Eikä kukaan pidä esimerkiksi Michelle Obamaa, Madonnaa tai edes kahdeksankymppistä Jane Fondaa "mummona". 

Isoäitiydessä ei ole tietenkään mitään vikaa mutta "mummoutuminen" tuo mieleen kelkasta pudonneen keinutuolin täytteen eikä tuntemillamme viisi-kuusikymppisillä naisilla ole aikaa (eikä kiinnostusta) jäädä pelkästään keinutuoliin istumaan. Mono on juuri tuolloin sekä uransa että elämänsä huipulla.

Tarvitaan siis paitsi tietoa myös asennemuutosta. 

Perusteellisen tutkimustyön jälkeen ja keskusteltuamme asiantuntijoiden kanssa päätimme tehdä valmennuksen, joka tarjoaisi naiselle mahdollisimman hyvän tuen tässä muutosvaiheessa.

Tiesimme, että hormonikorvaushoito on tehokkain apu vaikeisiin oireisiin ja mahdollisesti myös estrogeenin puutteesta johtuvien pitkäaikaissairauksien (kuten Alzheimerintauti, osteoporoosi ja sydän- ja verisuonitaudit) ehkäisemiseen. Se ei kuitenkaan sovi kaikille eivätkä kaikki naiset halua sitä käyttää.

Hormonikorvaushoidon eduista ja riskeistä tulee jatkuvasti lisää tutkimustietoa. Nyt on vallalla käsitys, että siitä saatavat hyödyt ovat suuremmat kuin haitat (kuten hieman lisääntynyt rintasyöpä- ja laskimotukosriski). Tästä huolimatta hormoneja ei yleensä määrätä yli 60-vuotiaille eikä nuoremmillekaan pitkäksi aikaa eikä naisille, joilla on ollut syöpä tai kohonnut riski se saada. 

On siis paljon naisia, jotka eivät voi tai halua käyttää hormonikorvaushoitoa.

Onneksi on eräs asia, jonka suhteen tutkijat ovat yksimielisiä: terveet elämäntavat ovat avainasemassa sekä vaihdevuosioireiden että estrogeenin puutteesta aiheutuvien pitkäaikaissairauksien torjunnassa.

Ja juuri tähän valmennuksemme keskittyy.

Valmennuksemme  on hyvin kattava. Treenaamme lantionpohjaamme ja keskivartaloamme. Opettelemme liikkumaan lempeästi, lepäämään riittävästi ja valitsemaan ravintoa, joka auttaa elimistöämme selviämään hormonihaasteistaan. Opettelemme myös asennoitumaan tähän elämänvaiheeseen ja keski-iän tuomiin elämänkäänteisiin ylipäänsä.

Työn edetessä tuli nimittäin ilmeiseksi, että tämä on elämänvaihe, johon sijoittuu paljon muitakin haasteita kuin hormonien aiheuttamat. 

Siksi päätimme laajentaa näkökulmaamme ja perustaa palvelun, joka palvelisi naisia myös muilla elämänalueilla. Perustimme Naisten neuvolan. 

Naisten neuvola on nyt, huhtikuussa 2021, vasta alussa. Keskitymme tässä vaiheessa lähinnä vaihdevuosiin mutta jatkossa myös muihin tämän ikävaiheen haasteisiin kuten ikäsyrjintään, työssäjaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Naisten neuvola on naisten oma paikka. Jos sinulla on ajatuksia ja ideoita sen kehittämiseksi, ota yhteyttä

Ja liity ihmeessä sähköpostilistallemme! Saat samalla ilmaisen hormonioppaamme, joka antaa sinulle perustiedot hormoneistasi. Opit ymmärtämään paremmin itseäsi ja kehoasi. Voit liittyä listallemme täällä

Ollaan yhteyksissä!

Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.