Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Mistä tietää, että vaihdevuodet ovat alkaneet? Ja mitä sitten pitää tehdä?

Kun yli 45-vuotias nainen alkaa saada selviä vaihdevuosioireita (erityisesti kuumia aaltoja ja unettomuutta), kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja alkaa esiintyä vuotohäiriöitä, on vaihdevuosidiagnoosi melko selvä. Laboratoriokokeita ei yleensä tarvita asian toteamiseen.

Jos verikokeeseen kuitenkin päädytään, siinä mitataan aivolisäkkeen follikkelia stimuloivan hormonin, FSH:n määrä nousemista.  Jos arvo on yli 40 IU/l, vaihdevuodet ovat alkaneet.

Estrogeenitasojen mittaamisesta ei sen sijaan yleensä ole hyötyä.

Vaihdevuosioireet eivät sinänsä ole syy lääkärissäkäyntiin, elleivät ne ole vaikeita ja haittaa elämänlaatua. Hyvä ja asiansaosaava gynekologi on tässä elämänvaiheessa arvokas tuki. 

Kaikkein tehokkain keino oireiden hallintaan on hormonikorvaushoito. Sen voi määrätä yleislääkärikin.

Myös elämäntapoja kohentamalla saadaan tuloksia. Painonhallinta, liikunta, terveellinen ravinto ja erityisesti stressinhallinta ovat tässä elämänvaiheessa erityisen tärkeitä. Tupakointia ja liiallista alkoholinkäyttöä on syytä välttää. Asenteella on myös merkitystä. Ja vaikka "vaihtoehtohoitojen" tehosta ei yleensä ole tieteellistä näyttöä, on mindfulness-harjoittelun ja meditoinnin todettu olevan hyödyksi. Myös joillain luontaisvalmisteilla on todettu olevan vaikutusta, erityisesti mielialaan.  Lue niistä täältä

Lue lisää vaihdevuosioireista täältä.

Jos kärsit paniikkikohtauksista, voit lukea niistä lisää täältä

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto, Mayo Clinic 

Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.