Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Auttavatko yrtit ja luontaistuotteet vaihdevuosioireisiin?

Monet naiset vannovat erilaisten yrttien ja luontaistuotteiden nimiin hakiessaan helpotusta vaihdevuosioireisiinsa.  Mutta toimivatko ne todella?

Joistakin luontaisvalmisteista ja yrteistä on tutkimusnäyttöä. 

Ja tutkimusta tehdään lisää jatkuvasti. Paljon on tutkittu esimerkiksi kasviestrogeeneja (fytoestrogeenit), joita esiintyy erityisesti soijassa mutta myös esimerkiksi palkokasveissa, pellavansiemenissä, jamssissa ja mansikoissa.

Fytoestrogeeni on kuitenkin teholtaan hyvin heikkoa ja sitä sisältäviä ruoka-aineita pitäisi syödä valtavat määrät, jotta sillä olisi todellista vaikutusta. Silti monet naiset kokevat saavansa esimerkiksi juuri soijatuotteista apua.

Isoflavonoidit, joita on esimerkiksi puna-apilassa, ovat myös fytoestrogeeneja. Niiden tehosta on ristiriitaisia tuloksia. Riittävän tutkimustiedon puuttuessa syöpää sairastaville naisille ei suositella soijaa tai puna-apilaa sisältäviä valmisteita, koska ne saattavat tehostaa syöpäkasvainten kasvua.

Luontaistuotteet voivat siis toimia. Useimpien valmisteiden tehosta ei vain tiede osaa sanoa vielä riittävästi, jotta ne voitaisiin liittää virallisiin suosituksiin. Näyttö niiden tehosta on ns anekdotaalista. Vaikka jotkut naiset kokevat saavansa niistä apua, ei tätä kokemusta voi riittävästi yleistää.

Erityisesti siinä tapauksessa, että oireet ovat hankalat eikä hormonikorvaushoito ole vaihtoehto, luontaistuotteita voi kokeilla kunhan ottaa selvää niiden mahdollisista sivu- ja yhteisvaikutuksista. 

Seuraavassa joitain valmisteita, joiden tehosta on jo jotain näyttöä:

Tähkäkimikin, Pohjoisamerikan alkuperäiskansojen käyttämän yrtin teho perustuu sen serotoniinintuotantoa lisäävään vaikutukseen. Sillä on todettu olevan estrogeenisia vaikutuksia eikä sitä siksi suositella hormonihoitojen yhteydessä. Sitä on saatavilla tabletteina.  

Salvian sanotaan helpottaa esimerkiksi kuumia aaltoja. Salviatablettien suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä se saattaa kohottaa verenpainetta ja vaikuttaa verenpainelääkitykseen. Myöskään syöpähoitojen aikana käytettävän Tamoksifiinin kanssa sitä ei suositella. Salviaa voi kokeilla myös teenä

Pellavansiemenissä on isoflavonoideja, jotka saattavat helpottaa kuumia aaltoja.

Jamssista valmistetaan bio-identtistä estrogeenia, jota käytetään hormonikorvaushoidossa. Jamssitableteista ei sen sijaan ole havaittu olevan hyötyä.

Helokkiöljy saattaa auttaa helpottamaan mielialavaihteluita sekä rintojen arkuutta. 

Mäkikuisman on todettu helpottavan masennusoireita. On hyvä varmistaa sen vaikutus muihin lääkkeisiin.

Neidonhiuspuun on todettu lievittävän ahdistus- ja masennusoireita. Se myös vahvistaa masennuslääkkeiden tehoa vaikeahoitoisten depressioiden hoidossa. 

Ihmisen terveys on kehon ja mielen yhdistelmä. Emme tiedä läheskään riittävästi hormonitoiminnastamme, jotta ymmärtäisimme, miten siihen voisi täysin vaikuttaa. Tutkimustiedon puuttuessa ihmisten kokemustietoa ei ole syytä väheksyä. Yrtit ja luontaisvalmisteet saattavat tehota - ainakin jos niihin uskotaan. Lumevaikutus on todellinen ilmiö. 

Lähteet: 

Terveyskirjasto

mpoweredwomen

Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.