Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Katariina Sourin vieraskynä: Eroon unettomuudesta

Uniongelmia?
 
Minulla on asiaan ratkaisu. Kun kerron mikä se on, sanot että enhän minä pysty noin tekemään. Seuraava kysymys kuuluu, että miksi et pysty? Kysehän on asioiden arvottamisesta.
 
Priorisoinnista.
 
Ensin hieman taustatarinaa:
 
Viitisen vuotta sitten aloin nukkua todella huonosti. Heräilin yöllä ja valvoin. Toisinaan en saanut millään unta. Olin väsynyt ja epävakaa. Sain diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.
 
Päätin olla syömättä minulle määrättyjä lääkkeitä, ja tein lukuisia elämäntapamuutoksia. Kirjoitin lääkeettömästä toipumisprosessistani kirjan Sarana.
 
Aloin nukkua paremmin. Vähitellen uniongelmat kuitenkin palasivat osittain, eikä mikään tuntunut auttavan. Kehoni ja koko hermojärjestelmäni oli öisin kuin tulessa. Minulle sanottiin, että kärsin vaihdevuosioireista.
 
Uskoin tämän. Vaikka olen pitkään vastustanut lujasti medikalisaatiota, päätin aloittaa hormonikorvaushoidon. Koin että minun on nukuttava, sillä vakauteni ja hyvinvointini ovat riippuvaisia hyvästä unesta. Hormonihoito tuntui vähiten huonolta vaihtoehdolta, sillä minulla ei ole hoitoon kytkeytyvä terveydellisiä riskitekijöitä.
 
Aloin nukkua jälleen paremmin, joskaan en erityisen hyvin. Tämän vuoden kevättalvella, pari vuotta hormoneita syötyäni, päätin jättää ne pois, vaikka pelkäsin uniongelmien palaavan. Samaan aikaan aloitin täällä Sipoossa sijaitsevan Kivikumpu -nimisen tilani kuntoonlaittoprojektin. Päätin tehdä tästä taidetilan, jossa harjoitan paitsi galleriatoimintaa, niin pyrin myös ennallistamaan ympäröivää prinnemaisemaa. Halusin tilalleni myös eläimiä. Tiesin ottavani valtavan riskin, ryhdyinhän projektiin yksin, niin henkisesti kuin taludellisestikin. Olin hieman huolissani jaksamisesta, mutta innostus vei voiton huolista.
 
Päiväni täyttyivät ylättäen ulkona touhuamisesta: pusikoiden karsimisesta, haravoinnista, paikkojen kunnostamisesta ja siivoamisesta, kasvimaan perustamisesta, nikkaroinnista, kivien ja hiekan ja hakkeen kärräämisestä ja muusta puuhastelusta. Voitte arvata, että aloin nukkua hyvin. Lopetin hormonikorvaushoidon kuukausia sitten kertalaakista, ja nukun silti kuin pieni lapsi. Joka ilta olen nukahtanut klo 10 ja herännyt virkeänä klo 5. Seitsemän tuntia hyvää unta yhteen putkeen!
 
Tällaista ei ole tapahtunut vuosikausiin. Olen joka aamu energinen, ja jopa kehoni palautuu yllättävän hyvin kohtuullisen raskaasta fyysisestä työstä, vaikka olen 52. Alussa lihakset toki kipeytyivät, mutta nyt olen aamulla paljon vetreämpi ja notkeampi kuin aikoihin.
 
En väitä että kaikki fyysisen työn tekijät nukkuvat hyvin. Kyse on myös siitä, että olen paljon ulkona, terveellisessä maalaisympäristössä. Keskeistä on myös se, että olen inspiroituneessa tilassa ja koen tekeväni jotakin merkityksellistä. Olen löytänyt oman tehtäväni. Japanissa sille on nimitys ikigai.
 
Liikkuminen ei saa olla liian tarvoitteellista ja stressaavaa, vaan sen on hyvä kytkeytyä johonkin merkitykselliseen tekemiseen. On tärkeää että elämässä kaikki tekeminen linjautuu samansuuntaisesti. Paljon puhutaan siitä, miten on oltava erikseen työ- ja vapaa-aika. Itselläni työ ja harrastukset ja vapaa-aika limittyvät ja lomittuvat ja ovat oikeastaan yhtä. Enkä ole juurikaan koskaan stressaantunut. Stressini on positiivista. Voisi kuvitella että valvon öisin ja mietin, mihin helvettiin olen itseni pistänyt. Pian mulla on koiran ja kissan lisäksi hoidettavana kanoja ja kaneja, ja haikailen vielä lampaitakin. Ja olen täällä yksin, 1.6 ha tilalla, jossa on 5 rakennusta. Mutta voin paremmin kuin koskaan.
On hullua yrittää hoitaa uniongelmia keskittymällä nukkumiseen ja rentoutumiseen. Aivan yhtä hullua on yrittää hoitaa traumoja keskittymällä traumoihin.
 
Asioiden taustat on hyvä tiedostaa. On tärkeää käydä läpi ongelmat ja haasteet, mutta todellinen ratkaisu tiedostamisen jälkeen löytyy ongelmien ympäriltä ja ulkopuolelta. Jos nukut huonosti tai kärsit peloista, stressistä ja ahdistuksesta, keskity liikkumiseen ja luontoyhteyteen ja elämisen kokonaisvaltaiseen merkityksellisyyteen sekä palveluksessa olemiseen, sen sijaan että pidät itseäsi ja ongelmiasi elämäsi keskiössä.
 
Jos sanot ettei ohjeitani ole mahdollista toteuttaa omassa elämäntilantteessasi, niin mieti miksi elät sitä elämää mitä elät. Oletko aivan varma että muutos ei ole mahdollinen? Ihmislajina olemme tottuneet vuosituhansien ajan liikkumaan valtavasti luonnossa.
 
Olemme eläimiä, ja lähes kaikki psyykkiset, fyysiset, henkiset ja myös hengelliset ongelmamme johtuvat siitä, että olemme etääntyneet omista perimmäisistä tarpeistamme, ja luoneet tilalle uusia, jotka aiheuttavat sairastumisemme.
 
Pahoittelen jos kirjoitukseni tuntuu tyrkyttämiseltä tai viisastelulta, mutta koen että minulla on suorastaan velvollisuus kertoa kokemuksistani, sillä jotakin ne voivat auttaa.
 
(Kirjoitus on Katariina Sourin Facebook-kirjoitus ja julkaistaan hänen luvallaan)
Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.