Kuuntele Kuumat aallot -podcastia 🎧

Naisten neuvolan blogi

Vieraskynä: Jaana Jetzinger ja kuusikymppisten naisten viisaus

Olen kohdannut parin viikon aikana kolme hyvin mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää 60+ naista.

Ensimmäinen oli  pitkän linjan psykiatri, jonka kanssa keskustelimme naisen toisesta murrosiästä, vaihdevuosista ja elämästä naisena niiden keskellä ja jälkeen.

 Psykiatri on tavannut tietenkin työnsä luonteen vuoksi tässä iässä syystä tai toisesta kovasti kipuilevia naisia. Hän sanoi, että tämä murros on monin kerroin vaativampi ja valtaisampi kuin teini-iän murros. Tässä on kyse luopumisesta ja eräänlaisesta näkymättömäksi muuttumisesta monella rintamalla. Emme ole enää lastemme, emme työelämän   emmekä usein edes miestemme ensisijainen kiinnostuksen kohde. Osamme on väistyä, lakata olemasta tarpeellinen muille, määritellä itseytemme ja...

Continue Reading...

Mitä uupumus on ja mitä sille voi tehdä?

Uupumuksesta puhutaan paljon mutta mitä se oikein on?

Uupumus on tila, joka syntyy pitkään jatkuneen stressitilan seurauksena. Niin sanottu stressivaste jää päälle eikä rentoutuminen enää onnistu.

Stressivaste tarkoittaa tilannetta, jossa jokin uhkaavaksi koettu tilanne laukaisee aivojen taistele- tai  pakene -reaktion. Sympaattinen hermosto aktivoituu. Lihakset jännittyvät, ruuansulatus hidastuu, syke ja verenpaine nousevat.

Stressi ei ole vaarallista sinänsä ellei se pitkity, kuten uupumuksessa tapahtuu.

Uupumus voi olla työperäistä tai sen voi laukaista myös perhetilanne, erityisesti lapsiperheissä.

Työuupumuksen vaiheet

Työuupumuksessa eli loppuunpalamisessa erotetaan seuraavat vaiheet:

 1. Kuherruskuukausi

Kun aloittaa uuden työn tai on juuri perustanut esimerkiksi yrityksen, mieli on usein innostunut ja positiivisen jännittynyt....

Continue Reading...

Elämä ei ole suoritus

Nykyelämä menee helposti pelkäksi suorittamiseksi.

Meitä ohjataan lapsesta asti etenemään elämämme polulla kuin suunnistusreitillä, tulevaisuudessa häämöttävä suoristuspalkinto mielessämme.

Ja kun myöhästymme, kooemme epäonnistuvamme tai uuvumme matkalla, tunnemme syyllisyyttä.

Elämä ei kuitenkaan ole suoritus.

Elämä ei ole paketti, joka meille syntyessämme annetaan ja jota meidän pitää raahata perässämme elämämme loppuun.

Lopussa ei myöskään seiso mikään iso kiitos, jota kohti meidän pitäisi suunnistaa. Me emme saa pisteitä hyvästä vanhemmuudesta tai kotitöiden tekemisestä tai lasten kasvatuksesta. 

Kuten filosofi Alan Watts on sanonut, elämä on kuin musiikkia. Sitä ei soiteta siksi, että päästäisiin viimeiseen...

Continue Reading...

Kymmenen vinkkiä vaihdevuosista selviämiseen

  1. Muista, että vaihdevuodet tulevat eteen jokaiselle,  joka elää tarpeeksi kauan. 
  2. Hyväksy kaikki tunteet, jotka vaihdevuodet laukaisevat. Tähän elämänvaiheeseen liittyy paljon pelkoja koska asiaan liittyvä ilmapiiri on lannistava ja masentava. Tämäkin on vain hyväksyttävä koska asenteita ei voi hetkessä muuttaa. Voit vaikuttaa lähinnä omaan asenteeseesi.
  3. Rentouta suhteesi ikääntymiseen. Eliniän nopea nousu ei ole vielä ehtinyt muuttaa ikärooleja ja ikäkausiin liittyviä käsityksiä. Ikä ei ole vain numero, se kertoo elämänkokemuksesta ja elämäntilanteesta. Mutta ei ole mitään syytä lukita itseään vanhentuneisiin roolimalleihin. 
  4. Ajattele vaihdevuodet väylänä uuteen elämänvaiheeseen, joka voi olla elämäsi paras.
  5. Ota vaihdevuosista hyöty irti: nyt jos...
Continue Reading...

Mitä tehdä menopaussimahalle?

Helsingin Sanomissa oli hiljattain juttu keskivartalolihavuudesta, joka on monella tavalla terveysriski. Jutussa ehdotettiin ratkaisuksi - yllätys yllätys - liikuntaa.

Jutun kommenttiosastossa eniten tykkäyksiä sai erään naisen kirjoitus, jossa hän kysyy, mitä vaihdevuosi-ikäinen nainen voi asialle tehdä, kun hormonitasapainojen muutokset saavat vyötärön paisumaan vaikka “liikkuisi kuinka paljon ja olisi sen päälle vielä nälässä ison osan ajasta”.

Tämä on monen naisen kokemus. Miten siis päästä eroon pömppömahasta?

Miksi vyötärö paisuu keski-iässä?

Keski-iässä lihominen on yleinen ilmiö. Syy on se, että ruuhkavuosissa liikkuminen yleensä vähenee ja stressi lisääntyy. Nukkuminen saattaa olla huonoa ja kiireessä tulee syödyksi liikaa ja epäterveellisesti.

...

Continue Reading...

Eroon kelkasta putoamisen pelosta

Englanninkielen lyhenne FOMO tulee sanoista Fear Of Missing Out eli suomeksi kelkasta putoamisen pelko, eli KPP. 

 KPP tarkoittaa, että pelkäämme jäävämme jostain paitsi, jos emme ole jatkuvasti ajan hermolla. 

 Mutta miksi meidän pitäisi olla aina ajan hermolla?

Ja mitä ajan hermolla oleminen oikeastaan tarkoittaa?

 Mitä meidän oikeastaan pitäisi tietää, jotta elämämme olisi paitsi täysipainoista, myös vastuullista?

 Facebookissa on kiertänyt sarjakuva, jossa mies istuu TV:n ääressä kun siellä kysytään, mitä voimme tehdä terrorismin aiheuttamalle pelolle. Miehen vastaus on klikata kaukosäätimellä TV kiinni. 

 KPP ylläpitää harhakuvaa, että voimme estää pahoja asioita tapahtumasta pelkästään olemalla niistä tietoinen. Asioiden...

Continue Reading...

Mitä tehdä kun ei voi tehdä mitään?

Hormonikorvaushoito on hyvä vaihtoehto vaihdevuosioireisiin mutta se ei sovi kaikille.

Esimerkiksi syöpäpotilaille. Heille ei vaikeisiin oireisiin (jotka hoitojen takia voivat alkaa jo kolmekymppisillä) ole tarjolla oikein muuta kuin mieliala- ja unilääkkeitä.

 Mitä siis tehdä olon helpottamiseksi kun oikein mitään ei voi tehdä?

 Kun valmistelimme valmennustamme, tutustuin suureen määrään vaihdevuosioireista tehtyjä tutkimuksia. Hormonikorvaushoidon lisäksi niissä suositeltiin lähinnä lisää liikuntaa, vihanneksia ja lepoa. Myös tietoisuustaitoja (mindfulness) ehdotettiin. Lue niistä ja vaihdevuosista täältä. 

 Tämä ei kuulosta kovin kaksiselta. Itseasiassa se kuulostaa masentavalta.

 Olisi ihanaa, jos olisi ihmepillereitä, joilla kaikkien kaikki ongelmat ratkeaisivat.

 Mutta...

Continue Reading...

Katariina Sourin vieraskynä: Eroon unettomuudesta

Uniongelmia?
 
Minulla on asiaan ratkaisu. Kun kerron mikä se on, sanot että enhän minä pysty noin tekemään. Seuraava kysymys kuuluu, että miksi et pysty? Kysehän on asioiden arvottamisesta.
 
Priorisoinnista.
 
Ensin hieman taustatarinaa:
 
Viitisen vuotta sitten aloin nukkua todella huonosti. Heräilin yöllä ja valvoin. Toisinaan en saanut millään unta. Olin väsynyt ja epävakaa. Sain diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.
 
Päätin olla syömättä minulle määrättyjä lääkkeitä, ja tein lukuisia elämäntapamuutoksia. Kirjoitin lääkeettömästä toipumisprosessistani kirjan Sarana.
 
Aloin nukkua paremmin. Vähitellen uniongelmat kuitenkin palasivat osittain, eikä mikään tuntunut auttavan. Kehoni ja koko hermojärjestelmäni oli...
Continue Reading...

Vältä kohdunlaskeuma

Kohdunlaskeuma on yleinen vaiva. Siitä kärsii noin 5-10% naisista ja joka viides ikääntyneistä naisista. Syy on yleensä raskauden ja synnytyksen veltostuttamat lantionpohjan lihakset. Pahimmillaan vaiva on kuitenkin vasta 20-30 vuoden päästä ensimmäisestä synnytyksestä eli usein vaihdevuosien aikaan, jolloin sitä pahentaa estrogeenin vähenemisestä aiheutuva kudosten löystyminen.

Täysaikainen raskaus ja vaikea synnytys (esimeriksi imukuppi ja pihtisynnytys) lisäävät laskeuman riskiä mutta sitä esiintyy myös keisarinleikkauksella synnyttäneillä.

Mikä kohdunlaskeuma on?

Lantionpohjan lihakset ja sidekudokset kannattelevat kohtua. Näiden heiketessä kohtu painuu alaspäin emätintä kohti. Pahimmassa tapauksessa kohtu pullistuu kokonaan ulos vaginasta.

Miten kohdunlaskeuma oireilee?

Lievä kohdunlaskeuma voi olla oireeton. Vaivan...

Continue Reading...

Estrogeeni ja Alzheimerin tauti

Alzheimerin tauti on neurologinen sairaus, jossa aivojen toiminta etenevästi heikkenee. Aivoihin kertyy proteiiniplakkia,  mikä häiritsee hermosolujen toimintaa ja  vaurioittaa hermoratoja. Tauti heikentää muistia ja tiedonkäsittelyä ja johtaa lopulta kuolemaan.  

Alzheimerin tauti on yleisin dementiasairaus. Se alkaa yleensä yli 65-vuoden iässä. Valtaosa sairastavista on yli 75-vuotiaita. Noin puolella sairastuneista on tautiin altistava geenivirhe. Se on siis jossain määrin perinnöllinen.

Syytä tautiin ei kuitenkaan täysin tiedetä. Perintötekijöiden lisäksi elintavoilla, ja ympäristötekijöillä arvellaan olevan vaikutusta. Terveiden elintapojen kuten kasvispitoisen ja terveellisiä rasvoja sisältävän ruokavalion, liikunnan, stressinhallinnan ja riittävän unen merkitystä taudin ehkäisyssä pidetään...

Continue Reading...
1 2
Close

50% Complete

Lataa tästä oppaasi

ja liity viileiden naisten yhteisöön.